Tandsteen verwijderen en voorkomen

Wat is tandsteen?

Wanneer speeksel en voedselresten zich mengen, produceren zij bacteriën die zich ophopen tussen de tanden en kiezen. Dit noemen we tandplak en bestaat grotendeels uit bacteriën die op hun beurt zuren produceren. Het is een hardnekkig, kleverig laagje dat zich voortdurend op het tandoppervlak vormt. Wanneer de tandplak niet regelmatig door poetsen en gebruik van rager of stoker wordt verwijderd, kan het verharden door de kalkzouten uit het speeksel. Dit noemen we tandsteen.

Wanneer het gebit onvoldoende of niet op de juiste manier wordt gepoetst, hoopt tandplak zich op en leidt het tot de vorming van tandsteen. Met name langs en onder de rand van het tandvlees. Tandsteen trekt nieuw tandplak aan en daarbij ook kleurstoffen uit voeding en drank. Hierdoor verkleurt de tandsteen en ziet het eruit als een gele of bruine aanslag op het gebit.

Tandsteen verwijderen door specialist

In tegenstelling tot tandplak kun je tandsteen niet verwijderen met tandenpoetsen. De tandsteen hecht zich namelijk aan het glazuur en kan alleen een tandarts of mondhygiënist verwijderen.

Hoe gaat tandsteen verwijderen in zijn werk?

De meest gebruikelijke manier voor het verwijderen van tandsteen is het gebruik van een trilapparaatje. In combinatie met een schraper wordt de tandsteen van tand tot tand verwijderd. Na verwijdering van deze kalkaanslag wordt dit met een zuiger uit de mond weggezogen.

Na het verwijderen van tandsteen, kun je een leegte tussen de tanden voelen die in het begin een beetje vreemd aanvoelt. Er kan ook sprake zijn van een wat beurs gevoel. Dit zal in de uren na de behandeling minder worden, hoewel het gevoel ook tot wel twaalf uur kan aanhouden.

Tandsteen voorkomen

Of iemand aanleg heeft voor het krijgen van tandsteen varieert van persoon tot persoon. In het algemeen kan je zeggen dat hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans op het vormen van tandsteen. Zorg in ieder geval voor een goede dagelijkse mondhygiëne door:

  • Iedere dag je gebit te poetsen
  • Stokers of ragers te gebruiken
  • Een mondspoelmiddel te gebruiken

Het gebruik van stokers, ragers en mondspoelmiddel kan tandplak onder controle houden en de vorming van tandsteen beperken.

bron : gezondheidsplein.nl