Wat is een kroon?

Een kroon is een op maat gemaakt kapje dat over een tand of kies past en is bedoeld als duurzame vervanging. Daar waar het niet meer mogelijk is om met een vulling een tand of kies te repareren. Het is essentieel dat een kroon precies aansluit bij de rest van het gebit en past bij alle kaakbewegingen. Alleen dan is er garantie op een lange levensduur.

Materiaal van een kroon

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Porselein: kan in veel situaties worden gebruikt. Het materiaal heeft dezelfde kleur als een tand of kies en ziet er heel natuurlijk uit.
  • Metaal en porselein: bij deze combinatie vormt metaal de basis en is sterk en slijtvast. Over het metaal komt een porseleinen laag.
  • Metaal: Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen een goud- of zilverkleurige laag. Dit is meteen de reden waarom ze alleen achter in de mond worden geplaatst.

Wanneer wordt een kroon geplaatst?

Een kroon wordt in de volgende gevallen geplaatst:

  • Wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling: het kan zijn dat een tand of kies door tandbederf is aangetast en er onvoldoende tandweefsel over is om een vulling te plaatsen. Of dat deze volledig verloren is gegaan. In dat geval kan met een implantaat alsnog een kroon worden geplaatst.
  • Cosmetisch: heb je geen mooie voortanden? Dan kun je facings of soms zelfs kronen laten plaatsen om het esthetische of de functionaliteit te verbeteren.
  • Hoe gaat het plaatsen van een kroon in zijn werk?

    De behandeling bestaat uit meerdere stappen. Meestal moet je hiervoor meerdere keren terugkomen. Simpelweg omdat het te lang duurt om in één keer te doen en omdat de plek tussendoor moet herstellen. In sommige gevallen zal het nodig zijn eerst een wortelkanaalbehandeling uit te voeren.

    Voorbereiding bij een bestaande tand of kies

    De behandelaar zal (onder verdoving) een groot deel van de bestaande tand of kies omslijpen. De volgende stap is het maken van een afdruk van de kaak. Op basis daarvan zal de kroon worden gemaakt. De behandelaar zorgt er tevens voor dat de kroon qua vorm en kleur past bij de rest van het gebit. Het laten maken van een kroon door een tandtechnicus duurt twee tot drie weken. In de tussentijd wordt er een tijdelijke kroon geplaatst. Uiteindelijk wordt de definitieve kroon met tandheelkundige lijm vastgeplakt op de bestaande stomp.

    Soms kan een tandarts zelf kronen fresen in de praktijk. De behandeling duurt dan slechts één dag.

    Na het plaatsen van de kroon

    Hoewel de ingreep onder verdoving plaatsvindt, kan er toch sprake zijn van napijn. De tand of kies is dan (tijdelijk) gevoelig na het plaatsen van de kroon.

    • Poetsen en spoelen Je kunt gewoon poetsen en spoelen. Gebruik bij voorkeur eerst een zachtere tandenborstel. De levensduur van een kroon valt of staat met een goede mondhygiëne.

bron :  gezondheidsplein.nl